Головна » Файли » Заходи з учнями |
08.12.2014, 22:53 | |
Виховний захід Тема заходу: Де сіль та каша – там родина наша. Мета заходу: познайомитися ближче с родинами учнів, згуртувати колектив для подальшого шкільного життя; визначити звички та традиції в сім’ях; розвивати вміння спілкуватися у дружньому колі; виховувати почуття колективізму і нерозривного зв’язку школи і родини. (Захід проводиться на природі, в лісі, парку, чи біля водойми) Обладнання: українські костюми, м’ячі, полотняні мішки, канат, плакати Каша - попередниця хліба. Каша - то мати наша, а хліб усьому голова Хід заходу
І. Організація колективу ( Підготовка сценарію, роздача ролей, обговорення обладнання.) ІІ. Основна частина (Учні та батьки сидять за столом) Вчитель. Добрий день, дорога наша Родина. Я не обмовилась – ви не гості на цьому святі, ви РОДИНА. Тому, що наш клас, і діти і батьки, бабусі, дідусі, це одна велика і дружня родина. Багата наша земля на річки, ліси, вугілля, хліб. Та найбільше її багатство - то наші роботящі, відкриті серцем, надзвичайно талановиті і щирі люди – ви. Від життя цілих поколінь залишається на землі тільки прекрасне. Із давніх часів до нас прийшли традиції, звичаї, обряди. Сьогодні ми поведемо мову про один із звичаїв, що разом із весною приносив народу натхнення, завзяття, здоров'я. Весною дівчата та хлопці збиралися, от як сьогодні ми зібралися, і водили хороводи, співали веснянки. Давайте і ми згадаємо ці традиції. (Виходять дівчатка та хлопчики в українських костюмах, і беруть мам та тат за руки. Всі стають у коло, звучить музика. Родиною починають водити хоровод та співати) Прийди , прийди, весно, красна. Чепури наш рідний край. Засвіти ж нам сонце ясне, З нами в гурті погуляй. Принеси весно нам – рясні дощі, рясні дощі. Принеси весно нам – радощі, радощі. Хай всюди пісня луна, пісня луна, пісня луна. Хай нам зустрінеться гарна весна. (Всі сідають) А чи відомо вам, що на Україні в сиву давнину, коли вже засіяно ниви та лани, посаджено городи, люди відзначали свято рідної царини. З цієї нагоди варили майову кашу. Дівчата зносили пшоно на кашу, пускали голубів. (Виходять дівчатка) Дівчатка «Ой лети на вулицю нашу, Неси пшоно на кашу. Будемо кашу варити, Будемо хлопців манити». Вчитель. Це одна з найулюбленіших страв наших людей. Готують її косарі та женці на обжинки. Орачі виходили в поле з кашею і промовляли (Виходять хлопчики) Хлопчики Щоб земля родила, треба її кашею припросити. Вчитель А козацька, чумацька каші - скільки в них лицарської принадності, історичної таємниці. До нас сьогодні завітали різні КАШІ і хочуть про себе розповісти (Виходять дівчатка в убранстві Каші) 1 Каша Я одна з найдавніших страв. Каші в Україні готували з пшона, гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, пізніше - з рису. Щоб одержати крупу, зерно обробляли на круподерках або товкли у ступах. Це була повсякденна обідня страва, друга після борщу. Готували каші й на сніданок, і на вечерю. Круту кашу засмачували смальцем, олією, маслом, молоком, заливали кисляком. На родинні урочистості готували кашу, запечену з молоком, цукром і яйцями. Рідку кашу варили для дітей, хворих та у весняні дні, коли кінчалися запаси продуктів. 2 Каша (гречана) Я гречана каша. Я найулюбленіша по всій Україні, хоча на південному Заході України і в Карпатах готували кукурудзяну кашу, а у деяких районах Полісся й західного Прикарпаття — вівсяну.Пшенична каша була мало розповсюджена, бо майже всю пшеницю переробляли на борошно. Звичаю варити кашу батьки навчали дітей із перших днів життя: «Сорока-ворона діткам кашу варила». Або «Ладусі, ладусі. Де були? У бабусі. Що їли? Кашку. Що пили? Бражку. Кашка маленька. Бражка кисленька, бабуся старенька. Гай, гай! Полетіли, на голівоньку сіли». Вчитель А чарівний світ прислів'їв, казок та приказів відтворено не без участі каші. А тому зараз позмагаємось, хто більше знає прислів'їв та казок про кашу. Наші каші починають, а ви закінчуйте. 1 Каша • Було б тепло, ………..а каша буде. • У гурті і каша ………добре їсться. • Не дасть собі в кашу ……наплювати. • Говорить так, як три дні ………каші не їв. • Дати березової ……………………каші. • Краще каша з водою, ніж …………буханець з бідою. 2 Каша • Каші маслом ……….не зіпсуєш. • Коли дрова не горять, тоді й кашу……. варять. • Яка каша, така і ……..робота. • Ледачому животові і …………каша вадить. • Була б каша, а зуби ……………знайдуться. • Чужа каша під бік………….коле. Вчитель. І в школі ця страва виконує ритуальну дію. Чому учнів називають однокашниками? Де гурт, там і каша. І на вечорницях вона була за першу страву. Коли приходили хлопці, вітали дівчат так: Хлопчики «Ой новенький горщик, Пшоняна каша. Добрий вечір, дівчатонька, Компанія ваша. Ой на нашій вулиці, Щоб парубки ходили. Закопали, горщик каші В дубовій колодці. Закопали горщик каші,Ще й ніжками прибили, Щоб на нашу вулицю Парубки ходили. Дівки-чарівниці Закопали горщик каші Посеред вулиці. Закопали горщик каші, Щоб ходили парубки Далекі й тутешні». Вчитель А зараз ви отримаєте рецепти різних каш, які можна приготувати. Їх нам представлять наші господині. 1 Дівчинка КАША ГРИБНА КОЗАЦЬКА Обчищені і промиті свіжі білі гриби нарізують невеликими кусочками і обсмажують на салі до напівготовності, додають січену ріпчасту цибулю. Одночасно промите пшоно варять до півготовності і в гарячому вигляді змішують з обсмаженими грибами й цибулею, солять, знову змішують, ставлять у духовку і варять до готовності. Готова каша повинна бути розсипчастою. При подачі на стіл кашу посипають дрібно нарізаною цибулею. 2 дівчинка ПОЛЬОВА КАША Баранину нарізують дрібними шматочками, кладуть у підсолену киплячу воду і варять до півготовності, після цього додають промите пшоно і варять до готовності баранини і пшона. Зварену кашу заправляють посіченою цибулею, зеленню петрушки і салом. 3 дівчинка БАБКА ПШОНЯНА З ЯБЛУКАМИ Підготовлене пшоно варять до готовності в киплячому підсоленому молоці. У готову пшоняну кашу додають розігріте вершкове масло, сирі яйця, цукор, обчищені і нарізані дрібними кубиками сирі яблука, все разом добре змішують, кладуть у сотейник, змащений маслом, ставлять запікати в духовку на 40-50 хвилин. Готову бабку нарізують порційними шматками і при подачі на стіл поливають маслом. 4 дівчинка РИСОВА КАША З ГРИБАМИ Гриби промивають і варять до готовності, потім дрібно січуть і обсмажують на маслі. Рис перебирають, промивають 3-4 рази киплячою водою, кладуть у каструлю, додають підготовлені гриби, сіль, масло, дрібно нарізаний кріп, заливають грибним відваром і варять до загустіння, періодично помішуючи. Після цього кашу ставлять у духовку, щоб упріла. 5 дівчинка КРУПНИК З ГРЕЧАНОЇ КАШІ Гречані крупи перебирають, засипають у киплячу підсолену воду і варять при відкритій покришці до загустіння. Після цього посудину з кашею накривають покришкою і доварюють протягом 1 години. У зварену теплу кашу додають збиті з цукром яйця, перемішують, розділяють по 2 битки на порцію, обкачують у сухарях, надають їм круглої форми і обсмажують з обох боків на добре розігрітому жирі. До битків подають сметану. (Учні роздають рецепти приготування каші). Вчитель. А чи знаєте ви, що в українців Кубані, коли просять на «кашу» - це означає, що на світ з'явилася ще одна праведна душа. На Київщині гостей на родинах пригощають «медовою кашею», адже діти - радощі життя. В часи Київської Русі на похорони померлому ставили кашу і хліб в домовину, а в поминальні дні - на могилу. Де поминають, варять кашу на медовій основі. Вона уособлює життя, яке небіжчик віддав людям. По всій Україні споконвіку варять кашу на Колядку і вшановують Сонце. Кутю готують тричі - Багату (6 січня), Щедру (13 січня), Голодну (18 січня). Вшановують - сонце, воду, землю. На зелені свята варили пшеничну кашу, на Західній Україні - куліш із молоком. Не обходилися і обжинки без каші. Отже, каша з людиною від народження й до останніх днів її. За Київської Русі існував звичай варити кашу, домагаючись мирного договору з ворогом, їі треба було їсти разом, інакше угода не мала чинності. Відтоді й пішла ця приказка: «З ним каші не звариш», «Мало каші з'їв», «Зварили кашу». Яку тільки кашу не варять в Україні: гречану, ячмінну, вівсяну, пшеничну, картопляну з пшоном, гарбузову. А щоб сила була кашу їсти трохи позмагаємось. Гра «Естафета у мішках» (Присутні діляться на дві команди . Хто швидше дострибає, чи добіжить в мішку до перешкоди і повернеться назад, передаючи мішок іншому учаснику) Гра «Докинь в коло» (Учасники команд кидають у коло, яке лежить попереду на деякій відстані м’яч. У колі стоїть учасник команди. Він ловить м’яча і перекидає назад іншим гравцям) Гра «Перетягни канат» (Учасники беруть канат з обох боків і по сигналу тягнуть. Хто перетягне за лінію, той і переміг) Гра «Українська пісня» (Учасники по черзі виконують українські пісні. Хто більше виконає пісень) Вчитель Молодці, добре позмагались. А тепер за стіл. Адже і ми сьогодні варимо кашу. Поки ми говорили та змагалися, наші татусі вже і кашу зварили. До столу, Родино. (Всі сідають за стіл, пригощаються кашею) Ми скуштували кашу. Вона добра й смачненька. А тепер давайте переможцям вручимо призи нашим мамам і діткам: «Солодкоїжка» (перець) «Золоте намисто» (цибуля) «Сила богатирська» (крупа) «Бережіть голос» (яйце). Вчитель Сьогодні ми відпочили, позмагались, посміялись. Взнали багато цікавого про кашу – страву нашу. Варімо кашу, родино, Щоб нам жито родило І житечко, і овес, Тут зібрався рід наш увесь. Варімо кашу, родино, Щоб життя нам годило, І житечко, і ячмінь, Щоб нам жито родило. Варімо кашу, родино, Спасибі всім, хто сьогодні був у нашому дружньому колі. До побачення, до нових зустрічей у родинному колі. (Звучить пісня «Роде наш прекрасний») | |
Переглядів: 1158 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |